kereta sewa langkawi

Langkawi Island hopping

Pulau Dayang Bunting

Pulau Dayang Bunting merupakan pulau yang terbesar selepas Langkawi di Kedah. Ia terletak 17.6 km atau kira-kira 15 minit perjalanan dengan bot dari jeti Kuah, Langkawi. Jalan perhubungan hanya melalui bot laju yang boleh disewa di jeti pekan Kuah, pulau Langkawi dengan kadar pakej RM45.00 seorang(SHAHBUDIN - 012 - 4700522).

Pulau ini mendapat nama daripada kisah gergasi sakti yang bernama Dayang Bunting. Pulau ini seimbas lalu menyerupai gergasi hamil yang terlena. Dalam perjalanan ke Tasik Dayang Bunting, kita akan lihat bentuk gunung yang menyerupai seorang perempuan sedang terbaring dengan bentuk kepala , dada dan perut yang sedang bunting.

kereta sewa langkawi
 
Lokasi di Tasik Dayang Bunting
 

Antara tempat yang menarik di sini ialah Tasik Dayang Bunting dan Gua Langsuir. Gua Langsuir terletak di tengah perjalanan ke Tasik Dayang Bunting. Gua ini adalah akibat kesan hakisan ombak laut jutaan tahun lampau. Terdapat bentuk-bentuk tergantung iaitu stalagtik yang mempunyai pelbagai bentuk - lalu dinamakan langsuir.

Di tengah pulau Dayang Bunting pula terdapat tasik air tawar yang berkeluasan 3 padang bola sepak. Sebuah jeti telah dibina di tepian pulau Dayang Bunting untuk bot-bot pelancong singgah. Tangga-tangga dibina ke atas dan kemudian kemudian menurun ke bawah - jaraknya 1 km sahaja . Sebuah pelantar dibina di tepi tasik dan disediakan jaket keselamatan dan bot berdayung dengan kaki dengan sewaan RM15.00 . air tasiknya hijau jernih dan menimbulkan panorama yang menarik.


Pulau Beras Basah

Pulau Beras Basah terletak tidak jauh daripada Pulau Cenang dan Pulau Rebak Besar . Pulau ini sebahagian daripada 104 buah pulau dalam gugusan Pulau Langkawi, Kedah, Malaysia. Jarak dari jeti Kuah, Langkawi ke pulau ini kira-kira 20 minit dengan bot laju. Sewa sebuah bot laju untuk ke beberapa buah pulau berhampiran ialah RM250.00(SHAHBUDIN - 012 - 4700522) .

kereta sewa langkawi
 
Di antara aktiviti yang terdapat di Pulau Beras Basah
 

Pulau ini sering kali dijadikan tempat nelayan berteduh ketika laut bergelora ketika mereka kelaut menangkap ikan. Pulau Beras Basah mempunyai permukaan berbukit yang menghalang tiupan angin kencang dengan itu sesuai dijadikan tempat berteduh.

Terdapat sebuah jeti dibina oleh kerajaan negeri Kedah memudahkan bot pelancong berlabuh. Pasir di pantainya putih dan halus tetapi kadang-kala terdapat anak obor-obor yang boleh menyebabkan badan menjadi gatal. Banyak kera terdapat di tepi pantai dan mengutip sisa makanan yang dibuang oleh para pengunjung. Pengunjung juga boleh menyewa paracut yang ditarik oleh bot laju dan melihat pemandangan indah pulau Beras Basah.

Aktiviti yang termasuk di dalam pakej ini adalah ;

Memberi makan burung Helang ( eagle feeding activities )

Eagle feeding activies

SHAHBUDIN - 012 - 4700522

 

 

kereta sewa langkawi

 
 
TAG & WORDING
 
     
Langkawi Car Rental, Kereta Sewa, Van Sewa, Motosikal Sewa, Rent, Sewa bilik, sewa hotel, Room to let, Kereta Sewa, Langkawi Car Services, Langkawi Island Chalets, Langkawi Island Hotels, Langkawi Island Car And Van Rentals, Reservation And Infomation, Activities Snorkkling, Team Building, Langkawi Island Island Packages, Honeymoon Packages, Seminar Packages, Motivation Packages, Langkawi Island Reservation, Resorts Hotels, Car And Van Rentals, Pantai Cenang, Kuah Town.Langkawi Island Hotels Reservation